WIELOKULTUROWE WARIACJE KULINARNE

dodano: 28.09.2018
autor: KSSK „Otwarte Drzwi”
W ostatnich dniach odbyły się warsztaty kulinarne „Wielokulturowe wariacje kulinarne” w ramach projektu pt. „Smaki Kultur - przegląd inicjujący cykl wydarzeń promujących kulinaria, tradycje, rękodzieło i historię terenu LSR”. Projekt realizowany jest przez Korszeńskie Stowarzyszenie Społeczno - Kulturalne „Otwarte Drzwi” w ramach projektu współfinansowanego przez LGD „Barcja”.

W warsztatach wzięli udział mieszkańcy Gminy Korsze i Gminy Barciany. Warsztaty rozpoczęto częścią teoretyczną, a następnie odbyła się część praktyczna gdzie, jako sztandarowa potrawa został przedstawiony przepis na cepeliny. Podczas warsztatów omówiono wiele potraw nawiązujących smakami do dziedzictwa kulinarnego mieszkańców LSR. Następnie uczestnicy projektu zostali podzieleni na kilka grup i dalej już pod okiem prowadzących pracowali w zespołach. Wspólnie wykonano m.in. takie potrawy jak: cepeliny, klopsiki królewieckie, bigos staropolski, barszcz czerwony z uszkami. Najprzyjemniejszym punktem programu była degustacja potraw przez wszystkich uczestników i ocena efektów, które były wspaniałe. Warsztaty zapewniły uczestnikom profesjonalny warsztat teoretyczny i praktyczny z zakresu przygotowania potraw związanych z wielokulturowością mieszkańców obszaru LSR. Warsztaty były również okazją do podzielenia się doświadczeniem kulinarnym i przypomnieniem wielu potraw które są w niektórych rodzinach tradycją przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Warsztaty były inspiracją do powstania publikacji pt. „Kulinarne smaki”.